Alegerea constructorului este extrem de importantă atunci când vrei să începi o construcție. El este cel care va transpune în realitate toate prevederile proiectelor tehnice, dar și dorințele tale. Este esențială implicarea lui încă din faza zero a proiectului pentru că poate oferi informații esențiale privind utilitatea și sustenabilitatea unei anumite soluții prin prisma experiențelor lui anterioare.
Uite cum trebuie să fie constructorul pe care tu să-l poți alege cu încredere:
1. Este indicat să fie o persoană deschisă dialogului și părerilor clienților.
Dacă nu poți discuta cu constructorul tău încă de la început, cu siguranță nu vei putea discuta nici în etapa de execuție propriu-zisă a construcției, iar această lipsă de comunicare va avea consecințe dezastruoase asupra rezultatului final.
Nu uita, părerea ta este importantă pentru că ești beneficiarul direct al construcției. Constructorul trebuie să îți asculte opțiunile și să îți ofere sfaturi privind alegerea variantei potrivite nevoilor tale, în colaborare cu proiectanții de specialitate.
2. E important să fie o persoană deschisă să colaboreze cu ceilalți factori implicați în realizarea construcției.
Colaborarea constructorului cu proiectantul, arhitectul și designerul de interior este esențială pentru a putea ajunge la o construcție așa cum vrei. De aceea, încă de la primele discuții încearcă să observi care este nivelul de deschidere a constructorului în colaborarea cu celelalte specialități.
3. La fel de important este să aibă experiență în derularea proiectelor de construcții
Experiența poate face diferența în cazul apariției unor situații neprevăzute și mai mult decât atât, le poate preveni.
4. Alege constructorul care îți prezintă oferta sub forma unui deviz și unui grafic de execuție pentru realizarea construcției.
Devizul (documentul economic care furnizează informații referitoare la costul de realizare a construcției) și graficul de execuție (reprezentare grafică a derulări în timp a lucrărilor de construcții) îți pot oferi o imagine clară asupra proiectului și pot reprezenta reperele de urmărire și control în execuție.
Deschiderea constructorului în ceea ce privește întocmirea acestor documente demonstrează, pe lângă profesionalism, și transparență în relația cu clienții săi.
5. Un alt aspect deosebit de important este gradul de flexibilitate.
Un constructor deschis la schimbări se poate adapta situațiilor neprevăzute. Uneori ne mai răzgândim cu privire la anumite aspecte, tocmai de aceea este important să avem în jurul nostru parteneri care să accepte schimbarea și să și-o însușească.
Este recomandat ca aceste schimbări să fie cât mai puține, pentru că pot însemna costuri suplimentare. Tocmai de aceea nu uita să implici constructorul încă din faza de proiectare pentru a putea găsi împreună soluții potrivite încă de la început.